top of page

   Milliyetçi kültürü güçlendirmek amacıyla 1912 yılında kurulan, Türk ocaklarına ait olan ilimizde bulunan bu yapı; Ulu Önder Atatürk’ ün 21 Aralık 1930 tarihinde halka hitap ettiği Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmış tarihi bir binadır.

   Eski Türk Ocağı binası 2002 yılında Bakanlık imkanları ile restore edilmek üzere 49 yıllığına Verem Savaş Derneği tarafından Kültür Bakanlığına tahsis edilmişse de daha sonra sembolik bir fiyatla restore edilmek ve kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere İl Özel İdaresi tarafından satın alınmıştır. Daha sonra AB Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında 2009 yılında TRAKAB tarafından hazırlanan “İki Komşu Ülkenin Kültürel Mirası” Projesiyle hibe almaya hak kazanmıştır. Proje gereği restorasyon işlemi tamamlandıktan sonra 5 yıl süre ile proje amaçlarına yönelik karşılıksız kullanım hakkının TRAKAB’a verilmesine karar verilmiştir. TRAKAB kapandıktan sonra binanın kullanım hakkı tekrar İl Özel İdaresine geçmiştir. 2013 yılında tamamlanan restorasyon çalışmalarından sonra, Sayın Valimiz Esengül CİVELEK’ in öngörüsüyle 2016 yılında Kırklareli yöresine ait kültür ve milli mirasın sergilenmesi amacıyla bal mumu heykel müzesine çevrilerek Eski Türk Ocağı binası “Kırklareli Valiliği İl Özel İdaresi Kültür ve Sanat Evi” ne dönüştürülme çalışmasına başlanılmıştır.

   Kırklareli Kültür ve Sanat Evinde Kırklareli’nin 10 Kasım 1922’ de bağımsızlığını kazandıktan sonra ki kültürel yapısı ve gündelik yaşamı ele alınmıştır. Kaybolmakta olan hardaliyecilik, sepetçilik, çömlekçilik, peynircilik gibi meslekleri canlandırarak, aynı zamanda giyim kuşam, mutfak kültürü ve düğün gibi folklorik zenginlikleri, üstün gerçekçi heykeller, aslına uygun hazırlanmış dekorlar ve bilgilendirme panoları ile anlatılmaktadır. Kültür ve Sanat Evinin içerisinde senaryo üç ana hattan oluşmaktadır; mesleki canlandırma, pazar yeri, düğün kültürü ve mutfak yaşamı, kıyafet ve gündelik yaşamdır. 

   Bodrum katta kurgulanan mesleki canlandırma ve pazar yeri senaryosunda geçmişte Kırklareli zanaatları olarak bilinen çömlekçilik, hardaliyecilik ve süpürgecilik hakkında heykeller ve döneme özgü yapım işlemleri görselleriyle birlikte anlatılmaktadır.

   Birinci katta Düğün kültürü ve Kırklareli’ ye özgü yemeklerin yapımı anlatılmıştır. Damat merasimi ve gelin odası yöreden döneme ait alınan kıyafetlerle bezenerek hazırlanmıştır tüm bunlar yöreye ait bir köy düğünü kısa filmiyle zenginleştirilmiştir.

İkinci kat ise kıyafetler ve günlük yaşam senaryosu üzerine kurgulanmıştır. Kırklareli ilinde günümüzde de varlığını sürdüren peynircilik ve bunun yapımını anlatan heykeller ve görselleri yer almaktadır. Kırklareli’ ye özgü yemeklerden olan tarhana ve pekmez yapımı döneme ait olan araç gereç ve heykel görselleriyle desteklenmiştir.

Kültür ve Sanat Evi'nin Hakkında

bottom of page