top of page

  19.03.2017 Pazar günü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk ÖZLÜ’nün de teşrifleriyle, İdaremiz tarafından restore edilen Kültür ve Sanat evi olarak düzenlenen eski Türk Ocağı Binası, yeni adı ile “Kültür ve Sanat Evi” nin açılışı gerçekleştirildi.

  Kırklareli İl Özel İdaresi Kültür ve Sanat Evi’nde Kırklareli’nin 10 Kasım 1922’ de bağımsızlığını kazandıktan sonraki kültürel yapısı ve gündelik yaşamı ele alınmıştır. Kaybolmakta olan hardaliyecilik, sepetçilik, çömlekçilik, peynircilik gibi meslekleri canlandırarak, aynı zamanda giyim kuşam, mutfak kültürü ve düğün gibi folklorik zenginlikleri, üstün gerçekçi balmumu heykeller, aslına uygun hazırlanmış dekorlar ve bilgilendirme panoları ile anlatılmaktadır. Kültür ve Sanat Evinin içerisinde senaryo üç ana hattan oluşmaktadır; mesleki canlandırma ve pazar yeri, düğün kültürü ve mutfak yaşamı, kıyafet ve gündelik yaşam.

 Bodrum katta, kurgulanan mesleki canlandırma ve pazar yeri senaryosunda geçmişte Kırklareli zanaatları olarak bilinen çömlekçilik, hardaliyecilik ve süpürgecilik hakkında heykeller ve döneme özgü yapım işlemleri görselleriyle birlikte anlatılmaktadır.

  Birinci katta, Düğün kültürü ve Kırklareli’ ye özgü yemeklerin yapımı anlatılmıştır. Damat merasimi ve gelin odası yöreden döneme ait alınan kıyafetlerle bezenerek hazırlanmış olup, yöreye ait bir köy düğünü kısa filmiyle zenginleştirilmiştir.

  İkinci kat ise kıyafetler ve günlük yaşam senaryosu üzerine kurgulanmıştır. Kırklareli ilinde günümüzde de varlığını sürdüren peynircilik ve bunun yapımını anlatan heykeller ve görselleri yer almaktadır. Kırklareli’ ye özgü yemeklerden olan tarhana ve pekmez yapımı döneme ait olan araç gereç ve heykel görselleriyle desteklenmiş olup halkımızın ziyaretine açılmıştır.

2017-04-27-PHOTO-00000254
turk_ocagi13
turk_ocagi10
turk_ocagi09
turk_ocagi08
turk_ocagi15
turk_ocagi16
turk_ocagi11
turk_ocagi05
turk_ocagi06
turk_ocagi03
turk_ocagi04
turk_ocagi12
turk_ocagi01 (1)

Kültür ve Sanat Evi'nin Açılışı

bottom of page